Det är viktigt att emballera varorna väl. Dåligt emballerade varor ersätts inte av fraktbolagen och riskerar de skada andra paket kan ni tvärtom själva bli ersättningsskyldiga.

Hur man paketerar bäst är en ofta återkommande frågeställning för webbutiker. Inte minst de gångerna då det gått snett och en vara skadats i frakten.

Därför har vi sammanställt ett gäng grundläggande paketeringstips som kan hjälpa er att paketera bättre och undvika dråpliga situationer.

De tre viktigaste koncepten för en bra paketering är det Inre emballaget, det Yttre emballaget och paketets Förslutning.

Yttre emballage

För det yttre emballaget gäller det att använda ett kraftigt och skyddande material som klarar vibrationer, stötar och tryck från andra paket, maskiner och lastbilar.

Varukartonger är inte lämpliga för yttre emballage. De ger ett bra grundläggande skydd, men skall kompletteras med ytterligare emballage.

Inre emballage

Omslut varuförpackningarna med ett mjukt, skyddande inre emballage, t ex bubbelplast, tidningspapper eller wellpapp, som ger skydd emot vibrationer, stötar och tryck. Säkerställ att de emballerade varorna inte ligger direkt emot ytteremballagets insida. Varan ska inte röra sig i kartongen under transporten.

Förslutning

Omslut det yttre emballaget med tejp på både längden och bredden för att skydda innehållet i paketet under transporten. Använd inga snören vid förslutning av emballage då de riskerar att fastna i något i samband med frakt.

Bra emballage

Ett bra emballage innebär att paketet skall kunna släppas från 1,5 meter och fraktas med andra paket staplade på sig utan att skadas.

Om emballaget är bristfällig riskerar du att inte få någon ersättning vid skadat gods.

Förbjudet innehåll

Du får aldrig skicka farligt gods med en frakttjänst.

Farligt gods är ämnen som kan innebära risk för hälsa, säkerhet, egendom eller miljön då det transporteras eller används, eller som transportören kategoriserar som farligt gods.

Läs mer om Förbjudet och farligt innehåll.

Vätskor

Om varans innehåll är flytande måste behållaren dessutom vara omsorgsfullt omsluten av absorberande material eller inslagen i en egen plastpåse samt med stötdämpande material, så att det inte uppstår läckage vid en eventuell skada.

Manualer om paketering

En reaktion till “Hur packar jag mina varor rätt?

Kommentarer är stängda.