Ni som läste vårt förra blogginlägg om fraktpriser förstår hur svårt det är att själv ha full kontroll på alla fraktavgifter utan ett system som hjälper er att beräkna fraktpriset.

Men även om man använder ett modernt TA-system, som beräknar priserna åt er, så är det nyttigt att känna till vikt- och volymgränser för de frakttjänster ni tänkt använda.

Att frakttjänsterna har maxgränser för hur tunga och stora paket får vara är allmän kännedom, men få känner till att det även finns minimimått och i vissa fall även minimivikter. Dessa är till för att försändelser inte ska komma bort och för att det inte ska uppstå problem på de rullband och robotar som sorterar paketen.

Just därför kan en försändelse med måtten 15 × 10 × 5 cm få mer än dubbelt så dyr frakt, som en större försändelse.

Fyller ni därför i mer emballage eller väljer ett större paket som ökar bredden på paketet till 11 cm, så kvalificerar ni er till en billigare frakttjänst.

På samma sätt blir ett paket med måtten 20 × 12 × 3 cm för smalt att hanteras i ett fraktbolags paketflöde.

Ökar ni höjden så kommer ni över minimigränsen och får tillgång till fler och billigare sökresultat.

De vikt- och volymgränser vi pratar i exemplen ovan är bara från en frakttjänsts villkor.

Alla frakttjänster har sina egna kolligränser och vi rekommenderar er att läsa era favorittjänsters kolligränser, så att ni själva kan optimera vilka frakttjänster ni erbjuds och sålunda även få mer kontroll på era fraktkostnader.

I Fraktjakts TA-system så läser ni villkoren för frakttjänsterna genom att expandera informationen i sökresultaten, er valda frakttjänst eller via listan över alla våra frakttjänster.

Frakta lugnt!