Förutom att transporterna idag står för stor del av koldioxidutsläppen så brottas många transportörer med kapacitetsproblem. Lastbilarna måste utnyttjas maximalt.

2019 kan bli året där vi ser effektivare packprocesser, nytänkande emballage och fler fraktprodukter anpassade efter volym. Att paketera med mindre ”luft” medför inte bara färre lastbilar på våra vägar, det ger samtidigt en betydligt lägre fraktkostnad. I dag tar de flesta transportörer betalt för volymen i form av fraktdragande vikt och inte bara för vikt på vågen.

Hur många gånger har vi som konsument inte stött på ett paket som får oss att fundera på vad det egentligen är vi har beställt. Hur mycket ”luft” som faktiskt transporteras helt i onödan. Även om det finns regelverk på vanliga konsumentförpackningar så finns det inget regelverk kring hur mycket ”luft” som får skickas i vanliga e-handels paket. Ett paket ska ju samtidigt klara en transport utan risk för skador. Det finns såklart ingen enkelt lösning på detta även om det kan tolkas som ett problem.

Har e-handlarna något ansvar?

Vi har själva hängt rygg på flertalet e-handlare för att se hur de arbetar och hur de packar. Många gånger är det ett bristande emballageutbud hos e-handlaren som medför onödig ”luft” i paketen men också att hela packningsprocessen inte sker på ett bra sätt. Idag ser vi en hel del nya fraktprodukter som är anpassade efter just volym. Några för att de ska kunna levereras direkt till en brevlåda och några för en så problemfri maskinsortering som möjligt.

I Fraktjakt har vi tagit fram en paketeringsmetod. En algoritm som arbetar i bakgrunden. Metoden talar om vilken kartong som krävs vid packningen för ordern i webbutiken. Metoden kräver att alla produkter i webbutiken är måttsatta för att metoden ska kunna räkna ut vilken av webbutikens tillgängliga kartonger som ska användas. Metoden kan också ta hänsyn till eventuellt packmaterial som krävs för produkterna som ska skickas.

Emballage är också en väldigt bra kommunikationskanal som vi inte ser nyttjas speciellt ofta. Tänk dig själv när du ska hämta ut ett paket hos ditt ombud, du står i kön och väntar på din tur, du tittar runt på hyllorna och reflekterar inte så mycket mer än att alla paket i stort sett ser likadana ut. Om nu ett av paketen sticker ut så ser du det och kanske fundera på vem som är avsändaren och/eller vad just det paketet innehåller. Många gånger är det enklare än vad du tror. En roligare packtejp än brun kan räcka långt. Du fattar säkert poängen.

Ett överdimensionerat paket ger förutom en sämre upplevelse för den mottagande kunden som får en besvärligare hanteringen, vändorna till återvinningen blir fler och sist men inte minst kan känslan av att företaget som skickar paketet inte värdesätter miljön.

3 reaktioner till “Betalar du för att skicka luft?

Kommentarer är stängda.