Här ger vi några tips på hur ditt företag kan jobba med marknadsföring genom din egen frakt.

Tänk om du kunde sälja mer till en befintliga kund eller om din kund rekommenderade just dig och dina produkter till andra, eller varför inte både och. Detta kan du göra redan idag genom att vara kreativ, tänka lite utanför ”boxen” och sticka ut från mängden. Du kan med rätt enkla medel sprida ditt varumärke och ge dina kunder olika upplevelser.

Visste du till exempel att 80% av de traditionella nyhetsmejlen med reklam kastas direkt. Visste du att ett mejl med spårningsinformation i regel öppnas flera gånger. Denna kännedom bör man förstås ta tillvara på.

Din kunds första upplevelsen sker redan vid besöket i din webbutik. Kunden undersöker ofta hur de kan kontakta butiken och hur en eventuell retur fungerar innan de väljer att handla av dig, var därför tydlig i dina texter och villkor, hur du hanterar returer också vidare. Kunden måste kunna lita på ditt företag innan de vågar handla av dig.

Att underskatta kundservice är en vanlig fallgrop. Att bara lägga upp ett kontaktformulär eller en mejladress på din webbsida gör att du missar hela möjligheten att bygga trovärdighet. Har du inte din e-handel som heltidssyssla så är det förstås näst intill omöjligt att vara tillgänglig på chatt eller telefon hela tiden. Avsätt då en tid där du är tillgänglig på telefon. Använd telefonsvararen och meddela kunden att du ringer upp mellan vissa tider. De flesta konsumenter har förståelse för att mindre e-handlare inte är tillgängliga hela tiden.

Den andra upplevelse får din kund direkt efter köpet genom mejlet som skickas ut från dig med orderbekräftelsen. Här bör du skriva dina egna texter och inte använda defaultinställningar. Testa gärna mejlen som skickas ut från din plattform och läs dem både i din dator och i mobilen för att se hur de ser ut. Be dina vänner läsa dina texter och få deras input. Allt kan alltid göras lite bättre.

Den tredje upplevelsen ger du kunden när kunden ”väntar” på produkten som de handlat av dig. Alltså när paketet skickas. Detta gör du genom att använda spårningsmejlet som verktyg (ett mejl som din kund nu statistiskt sätt kan komma att öppna flera gånger under pakets resa). Att vara personlig i texter skapar relation. Nio av tio konsumenter anser att det är viktigt att e-handelsföretaget kommunicerar försändelsens leveransstatus.

Genom Fraktjakt så kan du anpassa dina mejl med spårningslänk till dina kunder. Varför inte berätta att du skulle uppskatta jättemycket om kunden gillade din Facebooksida. Du kommer bli förvånad över vilket genomslag en sådan uppmaning kan ha. Nedan ett exempel på mejl med spårningslänk vid bokning genom Fraktjakt.

Den fjärde upplevelsen? Du står i kön hos paketombudet och väntar på din tur, du tittar runt på hyllorna och reflekterar inte så mycket mer än att alla paket i stort sett ser likadana ut ”bruna”. Om ett av paketen sticker ut från mängden så kommer du reflektera över det. Om just det paketet som du reflekterat över är till dig? Då har du fått ytterligare en upplevelse. Kanske var det bara en roligare packtejp än brun. Något som gjorde att just det paketet stack ut från mängden.

Den femte upplevelsen ger du kunden när paketet öppnas genom att ”överraska”. Kanske råkade det ligga något så enkelt i paketet som en liten kexchoklad, något som din kund inte hade förväntat sig helt enkelt. Ett lapp med ett personligt tack för att just den kunden handlade i din webbutik får din kund att känna sig speciell.

Kan du vara så pass kreativ med dina paket att din kund även fotar paketet eller innehållet och lägger ut det i social media, då har du kommit en bra bit på vägen kring hur du kan jobba med marknadsföring genom frakt. Nöjda kunder är utan tvekan den bästa reklamen.

Ett exempel på hur din egen spårningssida kan se ut när du bokar frakt genom Fraktjakt.

Hur kunden upplever själva överlämningen av varan är jätteviktigt. Även om man gjort allt rätt innan så är det här det avgörs. Det är bara din egen fantasi som sätter gränsen för hur du kan marknadsföra dig från köp, hela vägen tills paketet är öppnat och även efteråt. En nöjd kund är som sagt din bästa marknadsföring.

Var inte rädd för att prova dig fram till vad som fungerar för just dig!