Vi ser att fler och fler startar e-handel och logistiken upplevs många gånger som både krånglig och dyr. Därför har vi på Fraktjakt tagit fram en kort logistikguide för dig som är i uppstartsfas eller relativt ny inom e-handel. Vi försöker reda ut de vanligaste begreppen som kan uppstå kring dina frakter. Vi förklarar hur ditt fraktpris räknas fram, hur du packar enligt konstens alla regler och varför det är viktigt att känna till transportörens regler och villkor.

Att prata med en enskild transportör är i stort sätt samma sak som att prata med din (bankman), du pratar med en säljare som pratar om sina egna frakttjänster eller (fonder), vilket inte alltid är det bästa alternativet för just dig. Att använda sig av flera olika transportörers frakttjänster ser vi har blivit allt mer vanligt. Därför rekommenderar vi dig att pratar med en oberoende fraktrådgivare, exempelvis Fraktjakt för att också få oberoende svar kring vilka frakttjänster som kan passa just din verksamhet, produkter och ditt behov bäst.

Dessa frågor behöver en fraktrådgivare svar på innan de kan ge dig konkreta råd:

  • Var finns dina kunder, i Sverige eller utomlands?
  • Skickar du mest enskilda paket eller kanske pallar med gods?
  • Är dina kunder privatpersoner eller företag?
  • Hur stora är dina paket/sändningar i normalfallet, vikt, längd, bredd och höjd?
  • Vad är det för typ av produkter du skickar?

Svaren kommer ger din fraktrådgivare rätt utgångspunkt för att kunna hjälpa dig.

Nio grundläggande frågor hittar du här, https://www.youtube.com/watch?v=HZfjUFD_Z24

Logistik & E-handel

Fraktpriset är såklart viktigt att ta hänsyn till för att kunna göra en bra affär av din e-handel, samtidigt är fraktpriset långt ifrån allt. Dina frakter ska bokas på ett tids och kostnadseffektivt sätt. Du ska inte lägga din tid på att göra tidskrävande fraktbokningar, din egen tid ska du använda för mer värdehöjande aktiviteter. Det läggs mycket fokus på att försöka förstå fraktpriserna man ser på ett papper, priser som ytterst sällan stämmer med vad du faktiskt kommer få betala. Om du har dialog med en transportör kring fraktavtal och dess fraktpriser bör du även ställa dessa frågor.

  • Vad kostar upphämtningen?
  • Hur ofta fakturerar ni?
  • Hur stor är fakturaavgiften?

Förutom fraktpris är dess saker ovan något du bör förhandla om, det spar dig pengar.

Hur räknas då ditt fraktpris ut?
En vanlig missuppfattning när man tittar på ett fraktavtal på papper är att transportörerna tar betalt för vikt på vågen, sanningen är att transportören ytterst sällan tar betalt för vikt på vågen utan de tar betalt för den fraktgrundande vikten, menas för utrymmet ditt gods tar upp under transporten, även kallad skrymmevikt eller fraktdragande vikt. Skulle ditt paket däremot väga mer på vågen än skrymmevikten, då är det istället vikten du kommer få betala för.

Mer om vad som i slutändan påverkar det faktiska fraktpriset: https://fraktjakt.blog/2019/12/06/vad-kostar-frakt-och-vad-paverkar-priset/

Transportadministration

Transportadministration (TA) är precis som det låter, administration av dina frakter vilket görs i ett så kallat TA-system. I ett TA-systemet bokar du dina frakter, skapar och skriver ut frakthandlingar, följer upp dina sändningar o.s.v. Transportören vill förmodligen att du ska boka i deras egna bokningssystem, just för att du ska bli låst till deras egna frakttjänster. Med Fraktjakt som bokningssystem är det alltid du själv som bestämmer vilken transportör eller frakttjänst du vill använda dig av för stunden, samtidigt får du ett system att växa med.

Emballage

Att packa smart och säkert är otroligt viktigt. Du har nog redan listat ut att du kan spara pengar på att packa dina varor smart genom att använda dig av ett mindre emballage/kartonger, just av anledningen till hur transportören beräknar fraktpriser, samtidigt är det snällare mot miljövän att packa med mindre luft i paketen.

Mer om att skicka onödig luft kan du läsa om här: https://fraktjakt.blog/2019/01/31/betalar-du-for-att-skicka-luft/

Tyvärr händer det också att paket skadas eller försvinner, även om det inte är speciellt vanlig så kommer det förmodligen hända även dig någon gång. Beroende på frakttjänst skiljer sig eventuell ersättning om försändelsen skulle tappas bort eller skadas. I de flesta spårbara frakttjänster för paket finns det en standardersättningen hos transportören. Denna är baserad på vad godset väger, inte vad det är värt. Detta gäller i hela logistikbranschen oavsett vilket logistikföretag du använder dig av. Fraktjakt brukar rekommendera kunder som skickar dyrbart gods att teckna en egen varuförsäkring hos sitt försäkringsbolag för att på så sätt kunna få ut full ersättning om olyckan skulle vara framme. Innan en ersättning betalas ut från transportören ska transportören godkänna reklamationen, av den anledningen är det otroligt viktigt att man har paketerat rätt enligt transportörens olika regler och villkor.

Mer om hur du paketerar rätt; https://www.fraktjakt.se/om_fraktjakt/packaging

Ekonomi

Ekonomi är som i allt annat kärnan för att få en verksamheten att gå ihop. Frakten Är en stor kostnadspost inom e-handel där det finns regler om ångerrätt när kunden har handlat hos dig,  betyder att du bör kalkylera med att vissa returer kommer ske. Vissa produkter som exempelvis kläder returneras oftare än andra produkter osv. Var därför noga med att tydliggöra vad som gäller vid köp i din webbutik. Paket som inte hämtas ut av din kund kommer per automatik gå i retur vilket medför kostnader för dig, därför bör även det framgå i dina egna villkor vad som gäller om paket inte hämtas ut av din kund.

Något vi får höra då och då att webbutikens konkurrenter erbjuder väldigt billig frakt, till och med gratis frakt. Så är det förstås inte utan alla måste betala för sina frakter. Det de gör är att de bakar in delar av den faktiska fraktkostnad i produkterna de säljer. De har gjort kalkyler på hur många varor kunden i genomsnitt handlar hos dem, hur mycket returer de har och de har prissatt sina produkter utifrån den kalkylen. Vi har haft kontakt med e-handlare som till och med går back på små beställningarna, de har ändå fått ihop kalkylen genom att göra bra vinst på större beställningarna. E-handel är inte lätt och det krävs att man både räknar och tänker till både en och tre gånger. Var inte rädd för att pröva dig fram, det är nästan ett måste idag.

Utmaningar

Tre stora utmaningarna för nya e-handlare. Det första är att synas, helt enkelt att få kunder till din e-handel. E-handel är inte som att driva en fysisk butik där du har ett flöde av potentiella kunder på en gågata. Som e-handlare måste du synas i bruset av alla andra webbutiker på ett kreativt sätt. När du kontaktar en transportör för att försöka förhandla fraktpriser är standardfrågan nästan alltid hur stor din nuvarande fraktomsättningen är. En helt ny e-handlare har därför det absolut sämsta förhandlingsläget. Även här hjälper Fraktjakt dig genom sin samlade fraktvolym från 1000-tals e-handlare.

Marknadsföring

Vid marknadsföring av e-handel använder e-handlaren sig mestadels av Google och olika sociala medier så som Facebook, Instagram med flera. Att använda frakten i sin marknadsföring låter kanske lite långsökt men frakt är inte bara frakt. Här berättar vi hur du faktiskt kan marknadsföra dig via din frakt genom att helt enkelt vara lite kreativ.

https://fraktjakt.blog/2019/02/08/marknadsforing-genom-din-frakt/


Överraskningar

För den oerfarna e-handlare blir ofta transportörens tilläggsdebiteringar något du kommer reagera på, de tillägg som du kommer se på dina transportfakturor. Tilläggsdebitering sker från transportören i efterhand, exempelvis vid felaktigt postnummer till mottagaren, leveranshinder, ej uthämtat gods, returer, omdirigeringar med mera. Att känna till är att du alltid kommer debiteras utifrån vad transportören mätt upp ditt paket till. Det betyder att om ditt paket blivit hoptryckt under transporten, kanske genom att ditt paket kanske haft andra paket på sig, då kommer transportören mäta upp ditt paket till det hoptryckta paketets storlek vilket kan innebära en helt annan prisklass än vad du hade räknat med från början.

Den absolut vanligaste missuppfattning är förmodligen upphämtningar. En bokad upphämtning är tyvärr aldrig en garanterad upphämtning utan endast ett önskemål om upphämtning just den dagen. Transportören gör förstås sitt yttersta för att försöka tillgodose sin kunds önskemål men det finns många beroenden som gör att de inte alltid hinner med. Ytterligare en missuppfattning är att en missad upphämtning per automatik flyttas fram till dagen efter. Så är tyvärr inte heller fallet. Missas en upphämtning, där får man helt enkelt boka en ny upphämtning till dagen efter.

Sist men inte minst – Läs alltid transportörens transportvillkor så att du vet vilket ansvar som ligger på dig som kund, och vilket ansvar transportören har mot dig.

2 reaktioner till “Logistikguide från Fraktjakt

Kommentarer är stängda.